Varná deska

Indukce, sklokeramika, plyn, ale i různé barvy, designy a materiály jsou dnes ve varných deskách na výběr.


Při volbě varné desky máme dnes již více možností. Ať už toužíte po plynu, sklokeramice či indukci, konečná volba je na Vás a to nejen s ohledem na základní provedení, ale i na design, barvu, ovládání a případné další funkce dnešních varných desek.
 
 
 
 
 
 
Plyn
Oheň je v kuchyni od pradávna. Dnešní moderní plynové desky mají nejenom výkon, ale i skvělý design. Některé modely se ovládají stejně jako elektrické desky dotykovým ovládáním a mají časovač. Dokonce model Dedietrich DTG1127X  se sám při náhodném zhasnutí plynu zapálí.
 
Na větší hrnce a pánve doporučujeme dvojité hořáky, ve kterých hoří plamen i uvnitř hořáku a je tak pokryta celá plocha a jídlo se uvaří dříve. Termo pojistka a zapalování integrované do ovládání je dnes samozřejmostí. Stejně běžné jsou i litinové rošty, které se oproti smaltovaným nekroutí a hrnce se po nich nekloužou. Vaření je tak bezpečnější. Jestli máte dost místa v kuchyni volte plynové desky s minimálně pěti hořáky a nebo obecně širší desky. Budete mít tak více místa na hrnce a vaření bude pohodlnější.
 
 
Indukce
Indukce je nejmodernější a nejrychlejší způsob vaření. Je rychlejší než plyn a mnohdy ohřeje vodu stejně rychle jako rychlovarná konvice. V indukčních deskách jsou, ale ohromné kvalitativní a funkční rozdíly, které nejsou na první pohled vidět. Proto si nechte jednotlivé rozdíly vysvětlit. Důležité by pro Vás měli být bezpečnostní prvky. Některé desky mají 10 bezpečnostních prvků. Vybíráme pro Vás ty nejdůležitější, které by jste měli vyžadovat. 
 
Teplotní omezovač. Spousta výrobců desek ho nemá, ale absence omezovače na 300°C může způsobit vzplanutí oleje na pánvi a vyhoření domácnosti.
Vypnutí varné desky při zaplavení ovladače tekutinu. Deska předpokládá, že nemáte vaření pod kontrolou a sama vaření ukončí. Toto je důležité, když jste si od varné desky odskočili a nemůžete indukci sami vypnout. 
Detekce podpětí a přepětí. I když tato funkce neochrání před enormními výkyvy v síti, tak před bohužel běžnými výkyvy ano a tak ochrání její elektrické obvody před zničením. 
Důležité by také měla být detekce nádobí, drobných předmětů a dětský zámek. 
 
Nesoustřeďte se pouze na výkon desky, ale i na jednotlivé stupně. Správná indukce by měla umět, jak rychle ohřát , tak i pomalu rozehřát čokoládu bez nutnosti varné lázně. Dnes jsou velmi populární Flexi zóny, Maxi zóny a jinak pojmenované veliké varné zóny pro vaření. Výrobci se snaží namluvit zákazníkům, že deska funguje pouze pod hrncem, ale u většiny výrobců jsou pod takovou zónou pouze dvě varné hnízda, možná nějak tvarovaná, ale vždy běží celá a tudíž i spotřeba je plná jako na jedné plotně. Jsou i vyjímky, kde skutečně se pod zónou skrývá více varných hnízd, které se zapínají podle velikosti hrnců a nutného výkonu. Například Siemens a Bosch má velikou zónu rozdělenou na čtyři cívky a Brandt a Dedietrich dokonce na šest cívek. Na trhu jsou i bez zónové desky, kde můžete hrnce dávat kamkoli na desku, protože cela desky je poseta malými cívkami, které vyplňují celý prostor a Vy tak nejste omezeni ani tvarem a ni velikostí nádobí. 
 
Indukcí lze dnes vařit i na pánvi Wok a to pomocí speciálních desek, které mají pro pánev Wok prohlubeň a ohřívají, tak po celém plášti pánve. 
 
S konečným výběrem indukční desky si nechte poradit. Nesoustřeďte se pouze na vzhled a cenu.